Cara Membuat Puding Susu Buah Naga

 • Whatsapp

Puding Susu Buah Naga. Beginilah puding buah naga bila dah potong, anak-anak dah ready kat depan tv. Resepi puding buah naga susu yang dikongsikan Puan Nurhayati Abd Malek ini rupanya senang sangat nak buat dan hasilnya juga sangat menyelerakan ditambah dengan warnanya yang cantik memukau. Selain buah dragon fruit merah anda boleh juga menggunakan buah naga yang isi.

Puding Susu Buah Naga Susun buah yang dah ditekap pada lapisan bawah. Kalau nak masukkan gula pun boleh. Lihat juga resep Puding susu buah naga merah enak lainnya!
Kamu dapat memasak Puding Susu Buah Naga dengan menggunakan 8 bahan dan 5 langkah. Berikut cara untuk kamu memasak Puding Susu Buah Naga.

Bahan-bahan untuk membuat Puding Susu Buah Naga

 1. Kamu butuh Jus :.
 2. Kamu butuh 1 bh naga.
 3. Siapkan 2 sdm susu kental manis putih.
 4. Kamu butuh Agar :.
 5. Siapkan 1 bks agar putih plain.
 6. Kamu butuh 500 ml susu cair.
 7. Siapkan 10 sdm gula pasir.
 8. Kamu butuh 3 sdm susu kental manis putih.

Tata buah secara acak sampai memenuhi cetakan. Nak makan dessert paling sedap, puding dingin dari peti sejuk ni memang nyaman sangat kan. Ni dia puding buah naga @ dragon fruit yang mengancam selera dengan warna unggu yang cantik dan menyelerakan. Bahan-bahan utamanya adalah agar-agar, susu cair dan buah naga, kos minima tetapi kelazatannya memang maksimalah.

Tahap-tahap pembuatan Puding Susu Buah Naga

 1. Buat jus buah naga dg 2 sdm kental manis, tanpa air. Sisihkan.
 2. Dalam panci, masak agar gula, susu cair dn kental manis,aduk terus hingga mendidih.
 3. Sesaat setelah mendidih, angkat dn bagi 2. Hilangkan uap dn cetak puding susu, diamkan hingga stgh mengeras.
 4. Campur stgh bagian agar2 dg jus buah naga, panaskan kmbali. Hilangkan uap dn tuang diatas puding susu.
 5. Setelah uap hilang masukkan dlm kulkas hingga set sempurna.

Buah pilihan kita adalah buah naga atau dragon fruit yang akan dibuat puding buah naga susu. Resepi puding buah naga yang dicampur susu ini mudah sahaja untuk disediakan dan sangat sedap. Buah naga isi merah rasanya sangat manis. Biasanya puding berasaskan buah-buahan sangat disukai oleh kanak-kanak dan juga kita lah orang dewasa. Nah kali ini buah naga ini saya jadikan puding susu, dengan resep andalan saya, secara sangat mudah mengingat resep ini, jadi tinggal divariasikan saja sesuai bahan tambahannya.

Pos terkait